איך קוראים דברי תורה בבית עלמין?
לכל השאלות בענייני אמונה
ח׳ באדר ב׳ ה׳תשע״ד
כיצד יתכן שקוראים תהלים, משניות ודברי קדושה בבית העלמין שהוא מקום טמא?
ישנם סוגים שונים של טומאה ויש הבדל בין מקום טמא למקום מטונף. הטומאה שנמצאת בבית קברות היא החמורה ביותר – טומאת מת. אך עם זאת, היום כולנו טמאי מתים כי אין לנו אפר של פרה אדומה להיטהר. לכן, אם היה אסור לקרוא דברי קדושה כשאנו בטומאה, אז חס ושלום לא היינו יכולים ללמוד שום דבר של קדושה אף פעם. מותר לקרוא דברי קדושה למרות שאנו טמאים.
הסיבה לכך שאסור לקרוא דברי קדושה בשירותים למשל, היא בגלל שזה מקום מטונף. כך גם אסור לקרוא או לומר דברים שבקדושה במקום בו יש ריח רע. התורה אומרת “והיה מחניך קדוש” ולומדים מזה ענייני נקיות כאלו בנוגע לקדושה. בבוקר ישנה טומאה הניתנת להיטהרות על ידי נטילת ידיים ולכן אמנם אסור לומר דברי קדושה עד שנוטלים את הידיים, אבל גם שם במצבים מסוימים בשעת הדחק שאין ברירה הדין יהיה אחרת, במיוחד אם ישן בבגדים סגורים ואין בעיה של טינוף. יוצא שהבעיה העיקרית של אמירת דברי תורה היא הטינוף ולא הטומאה, ולכן מותר לקרוא דברי קדושה כמו תהלים ומשניות בבית העלמין.
עם כל זה, חשוב לא להאריך בלימוד התורה בבית העלמין ולא לקיים שם מצוות, משום “לועג לרש”, שהמתים כבר אינם יכולים לקיים מצוות וכאשר הם רואים אותנו מקיימים מצוות, הם מתקנאים והדבר נראה כאילו שאנו לועגים להם. לכן לא נכנסים עם תפילין או ציצית בחוץ (אפשר להכניס את הציציות לתוך הבגד), לכן מומלץ לא להתפלל שם ובכלל להשתדל לקצר את הביקור. אך התהלים והמשניות שאנו אומרים הם לעילוי נשמת הנפטר, ולכן זה לא נראה כאילו שאנו לועגים לנפטר, כי אנו עושים זאת בשביל לעזור לאותו נפטר. לכן כל מה שקשור לסדר האזכרה הוא מותר.