הנהגת השם
לכל השאלות בענייני אמונהשלום וברכה השאלה שלי קצת לא שגרתית אני שואל אחרי שהגעתי למסקנה שהשם ברא את העולם והוא הכל יכול ונתן לנו את התורה עדיין יש לי שאלות (בעוונותי הרבים) מי אומר שהאלוקים לא עובד עלינו (ח"ו) הוא הבטיח שמי שיעשה מצוות יקבל שכר מי אומר שזה נכון(הכל ח"ו) שבאמת יקבל שכר אולי הוא עובד עלינו ואם תשאל למה הוא צריך לעבוד עלינו אם הוא יש לו אפשרות לעשות הכל אמת לאמיתו אז על זה אפשר להגיד שאנחנו לא באותו הגיון של השם אותנו הוא ברא אם הגיון שעדיף לעשות בדרך הישר (ובטח למי שיש שתי אפשרויות יבחר בדרך הישר) אבל הרי הוא ברא את ההגיון הזה, והקב"ה היה הרבה לפני שנברא ההגיון הזה ואולי יש לו סיבה שאנחנו לא מבינים (כי בכל מקרה אנחנו לא מבינים ממנו כלום) למה הוא היה צריך לעשות בכזה אופן תודה רבה
שלום,
אין שום בעיה בשאלות, ואדרבה, זה מה שמקדם אותנו וכל התלמוד בנוי על זה. לפי הסגנון, רואים שזו לא שאלה להתריס חס ושלום, אלא מתוך רצון אמתי לדעת, וזה בוודאי רצון השם וזה דבר נפלא ומבורך.
אתה צודק בהחלט שאנחנו לא מבינים כלום, וכל הידע שיש לנו זה רק ממה שאנו קולטים בהיגיון שלנו (שהשם ברא לנו) מתוך הנהגות השם איתנו (רק איך שאנחנו מצליחים לראות שהוא מנהיג אותנו, מתוך התפיסה שלנו ורק מה שניכר כלפינו). אין לנו שום השגה בעצמות השם.
אלא שאם נדקדק, אנחנו גם לא יודעים שום דבר אחר בעולם. לא על עצמנו, לא על החברים שלנו, לא על המשפחה, לא על אף אחד ושום דבר. כי אנחנו מאמינים להורים שלנו שגידלו אותנו ואוהבים אותנו, ומדוע אנחנו לא חוששים שהם בכלל חייזרים ששונאים אותנו ורוצים לעשות בנו ניסויים מדעיים ואז מראים לנו שהם מגדלים אותנו ואוהבים? וכן מדוע לא חוששים לחשוב שאולי כל העולם הוא הצגה דמיונית ושכל חוקי הפיזיקה רק מציגים לנו חוקיות מסוימת בזמן שהם פועלים מאחורי הקלעים אחרת לחלוטין?
אלא שמובן שהאדם חי מתוך מה שיש לו ומתוך השכל שלו, עד היכן שידו משגת. הוא חוקר ובודק לפי היכולות שלו וזה מה שהוא מכיר. ואמנם יש המון דברים שהוא לא יודע, אבל אי אפשר לחשוש להם. הוא יכול לחשוש רק למה שבתחום המודעות שלו. ואמנם יש הרבה מעבר שאנחנו לא יודעים, אבל אין לנו השגה בזה ולכן אנו לא עוסקים בזה. ומה שיש לנו זה מספיק לנו כעת.
ולצורך הבנת הדברים, אתן משל שהבאתי בספר מחפשים את האמת:
כשאדם רוכש דירה, אז הוא לא קונה את הדירה הראשונה שמזדמנת לפניו, אלא שהוא עושה בירורים ובדיקות ומחפש התאמה לצרכים שלו. וכן כשהוא נושא אישה או בוחר מקצוע, הוא לא לוקח את הדבר הראשון שהוא נתקל בו, אלא מפעיל מחשבה. ולכאורה, הוא לעולם לא יצליח להגיע לידיעה אמתית. אולי השידוך שלו עושה הצגות והיא מפלצת שרוצה למרר את חייו? אולי הדירה שיקנה היא בחירה גרועה, אולי תהיה רעידת אדמה שתהרוס אותה ומי יודע מה יקרה מחר? אולי המקצוע שהוא יבחר יהיה לא מוצלח? אז היה אפשר לומר שאין טעם לברר ולבדוק, אלא פשוט לבחור את הדבר הראשון שמזדמן, כי בין כה וכה לא נוכל להגיע לידיעה מוחלטת. אבל ברור שמחובתנו לעשות ככל שאפשר על פי הידע שלפנינו, על פי השכל שלנו, על פי ההשגה שלנו, ולפי זה עלינו לחיות את החיים. וכך גם בעניין הבורא. שמובן שאנו לא מבינים בו כלום. אבל מובן שלא נחיה את חיינו בצורה שרירותית וחסרת טעם, אלא שמחובתנו לחיות על פי התפיסה שאנו מבינים שהיא הנכונה ביותר.
מקווה שהדברים יהיו מובנים. בהצלחה.