טוב וכל יכול
לכל השאלות בענייני אמונהטוב וכל יכול לכאו' לא יכול להסתדר ביחד כי אם הוא טוב וכל יכול אין שום סיכוי שיעשה בריאה לא מושלמת שתגרום אפילו לאדם אחד אפילו פעם אחת טפה של אי נוחות א"כ מוכרח שאחד משניהם לא נכון וכעת להגיד שהוא רע לא מסתבר מוכרח להגיד שהוא מוגבל.
מכיוון אחר כל חשבון שתגיד שיש להשי"ת לעשות כך ולא יותר טוב מצביע על הגבלה של הבורא כי זה אומר שהוא מחויב לסיבה הזאת ולא יכול אחרת הרי שהוא מוגבל.
מחכה להודאה או לתשובה מספקת.
שלום אריה,
באמת הבריאה היא מושלמת לחלוטין. ורק שמנוקדת המבט שלנו אנו רואים מוגבלות.
השם יתברך הוא אינו מוגבל כלל, וכל מה שאנו מזכירים אותו ומדברים עליו זה רק מתוך ההנהגה כלפינו, ששם יש מוגבלות. ולצורך משל, אם איזה פרופסור גאון יצטרך ללמד ילד בן ארבע משהו, אז הוא יגביל את עצמו לצורך אותו ילד קטן. או אם אדם חזק בעל כוח רב ירצה לכתוב איזה משהו, אז הוא ילחץ בעדינות על העיפרון ויגביל את הכוח שלו לצורך תוצאה טובה. ואם כעת ננסה ללמוד על הכוח של אותו אדם מתוך מה שכתב או על החכמה והידיעות של אותו פרופסור מתוך מה שהוא לימד את הבן שלו, אז נטעה לחשוב שהם חלשים ופחותים. אבל באמת כל זה רק מתוך הנהגה מכוונת כלפי המקבל. בהתאם לכוח של המקבל, כך המשפיע נותן.
אדם מדבר לבן הקטן שלו בצורה מסוימת, לבן הגדול יותר בצורה יותר בוגרת, לחברים בוגרים בצורה יותר בוגרת וכו׳. כל זה לא מצד מוגבלות מצדו, אלא מצד שהוא נותן בהתאם למה שהמקבל מסוגל לקלוט ולהבין.
כך להבדיל, השם יתברך הוא טוב מוחלט, והוא ברא אותנו מוגבלים, וכעת מתוך המצב הוא נותן לנו את הטוב בהתאם למוגבלות שלנו. והכאב שאנו מרגישים הוא גם בעל תפקיד חשוב, כי הוא שמדריך אותנו לסור מהרע ולהתקרב אל הטוב.
בקשר לעניין השני שהזכרת, זה שוב הסתכלות שלנו. הלוגיקה זה משהו שנברא פה בעולם הזה, השם יתברך הוא מעל הלוגיקה וחוקי העולם לא חלים עליו כלל. הוא לא מחויב לסיבה הזאת, אלא שהוא ברא את הסיבה הזאת. וכך אפילו לגבי המצוות, שהוא לא נתן אותן בהתאם לחוקי העולם, אלא שהוא נתן אותן בגזרת מלך, וכמו בלי שום טעם. ורק לאחר שנתן אותן, ברא את העולם בהתאם להן, שחוקי העולם, הטבע וההיגיון יתאימו לתורה הקדושה. לכן המדרש אומר שהסתכל בתורה וברא את העולם. שהתורה נבראה לפני כן והעולם שאנו מכירים בנוי על פי התורה, לאחר שהיא עצמה נבראה בהתאם לרצון השם וללא שום מוגבלות.