יראת שמים – פרשת וירא
יראת שמים זה דבר גבוה מאוד שלפעמים לא נראה כל כך מובן. ברור לכולנו שחשוב לאהוב את השם יתברך, וכולנו רוצים לחזור בתשובה מתוך אהבה. אבל מדוע צריך את עניין היראה בעבודת השם? זה נחמד לנו להרגיש שאנחנו הבנים של השם והוא אבא שלנו, אז למה צריך להוסיף רגשות שנראים שליליים לכאורה של פחד ואפסיות מול מלך גדול ונורא?
אפשר לטעות ולחשוב שאולי היראה נחוצה רק בשלבי ההתחלה של ההתקרבות שלנו לבורא, שבהתחלה חוזרים בתשובה מיראה ולאחר מכן זה מוביל לאהבת השם. אמנם זה נכון שהיראה היא זו שמובילה לאהבה, אבל צריך לדעת שיראת השמים חייבת להישאר אצלנו גם לאחר שכבר זכינו להגיע לאהבה. את זה אפשר ללמוד מתוך הפרשה שלנו, שאולי לא לחינם נקראת פרשת "וירא".
אברהם אבינו זכה להגיע לדרגה גבוהה מאוד של אהבת השם מגיל צעיר. אברהם אבינו היה כל כולו חסד ונתינה ולכן ברור שאהבת השם שלו הייתה עצומה. ואז מתחילים להגיע עשרה ניסיונות, שלכאורה נראים מיותרים.
הרי אברהם אבינו כל כך אהב את השם יתברך עד שידוע לכולנו שהוא היה עושה הכל למען האהבה הזו. אז בשביל מה בכלל צריך לנסות אותו? ויותר מזה, גם אם לא היינו בטוחים בעמידה בניסיונות, הרי הקדוש ברוך הוא יודע כל נסתרות ותעלומות, אז מובן שהוא יכול לדעת אם אברהם אבינו יעמוד בניסיון או לא. אז לכאורה בשביל מה צריך את הניסיונות?
אם נתבונן בניסיונות שאברהם עבר, נגלה שהם קשורים לעניין היראה. אברהם אבינו איש האהבה והחסד מתמודד עם עניינים של יראה ודין. הוא עומד איתן מעבר אחד ומוכיח את כל העולם שבעבר השני, הוא נלחם במלכים עצומים, הוא נכנס לכבשן האש ובשיא השיאים הוא עוקד את בנו היחיד כדי להקריב אותו לאלוקים, למרות שכל חייו יצא נגד כל אלו שהקריבו את בניהם לאלילים בטענה שהאל הוא רחום וחנון ואינו רוצה שנקריב את ילדינו חס ושלום.
האהבה גורמת לנו לפעול בצורה מסוימת. אבל ישנם מקומות שאי אפשר להגיע אליהם עם אהבה בלבד. אדם יכול לאהוב מאוד מישהו ובכל זאת לא לציית למה שהוא אומר כאשר זה מתנגש עם אמונות ודברים חזקים שטבועים בו. תארו לכם שהאדם שאתם הכי אוהבים בעולם יאמר לכם להרוג מישהו. במצב כזה נסביר לאותו אדם אהוב שעם כל האהבה הרבה שלנו אליו, אין סיכוי שזה יקרה. על אחת כמה וכמה אם יבקשו מאדם כלשהו להרוג את בנו יחידו.
האהבה היא חזקה מאוד ויש לה כוח אדיר, אבל במקום בו הדברים מתנגשים עם תפיסת החיים שלנו אנו עוצרים. יראה לעומת זאת נותנת לנו לפרוץ מעבר ליכולות ולמקומות שאנו מכירים. מתוך פחד אדם יכול לעשות דברים שלא חלם שיעשה, לגלות כוחות שלא ידע שקיימים וללכת נגד הטבע שלו.
אילו הייתה רק אהבה ללא יראה, אז כל הילדים היו משחקים כל היום עם חברים בלי ללכת ללמוד שום דבר. לא היו חוקים בעולם וכל אדם היה מתנהג כפי שנראה לו לפי תפיסת שכלו. כולם היו הולכים בעקבות התפיסה האישית שלהם, גם אם זה סותר לגמרי את ההיגיון ואולי אפילו מזיק. עולם ללא יראה הוא עולם מסוכן וחסר גבולות.
ישנם לפעמים דברים לא נעימים אבל הכרחיים שעלינו לעשות כדי להשיג דבר כלשהו. אנשים עוברים טיפולים רפואיים לא נעימים כדי להיות בריאים, הם מגבילים את תפריט האכילה כדי לשמור על עצמם וכו’. אילו היינו עושים הכל רק מתוך אהבה ללא יראה, אז היינו עושים רק מה שנוח וכיף, ולא היינו מגבילים את עצמנו כלל.
לכן כאשר אברהם אבינו נשאל על ידי אבימלך מדוע לא אמר לו ששרה היא אשתו, הוא משיב לו "כי אמרתי רק אין יראת אלוקים במקום הזה והרגוני" (בראשית כ', יא'). הדבר ברור שאם אין יראת אלוקים, אז אין כללים ואפשר בקלות להגיע אפילו לרצח.
צריך לדעת שאהבה בלי גבול זה לא דבר טוב. אהבה בלי גבול יכולה לגרום לאנשים לאבד את השפיות. אהבה בלי גבול זו אהבה שהולכת גם למקומות לא נכונים. מי שאוהב בלי גבולות אוהב גם דברים שליליים והרסניים ולא מבחין בין רע לטוב, כי הוא אוהב הכל. כדי להגיע לאמת מוכרחים להכניס גם את היראה. היראה מגיעה מצד הדין והצמצום שלכאורה נראים שליליים, אבל הם הכרחיים להתקדמות שלנו.
מבחינת אהבה וחסד אברהם אבינו היה שלם. לכן הניסיונות שלו היו דווקא בעניין היראה והדין. לא צריך לעבוד את השם יתברך רק מתוך אהבה, אלא גם מתוך יראה. לכן לאחר שתמו הניסיונות כאשר אברהם אבינו עמד בניסיון העשירי של עקדת יצחק, הקדוש ברוך הוא אומר לו "עתה ידעתי כי ירא אלוקים אתה" (בראשית כב', יב'). כבר מההתחלה היה ברור שאברהם אבינו אוהב את השם, אלא שעתה התגלה שהוא גם ירא אלוקים. ולמרות שאפשר לומר שהשם יתברך ידע כבר מההתחלה שהוא יעמוד בכל הניסיונות, שהרי הכל גלוי וידוע לפניו, עם זאת אברהם אבינו היה צריך לעמוד בניסיונות כדי לקדם את עצמו ולעלות בדרגות. הניסיונות לא באים בתור סתם מבחנים כדי לדעת איפה אנחנו עומדים, אלא הם מגיעים כדי להאיץ בנו לעבוד עבודה פנימית כך שנוכל לצמוח ולהתקדם.
מתוך אהבת השם בלבד, אברהם אבינו יכל לומר לו שהוא מכיר את דרך השם והוא יודע שזה לא טוב להרוג את יצחק. מצד ההנהגה האלוקית אברהם ידע שאסור לרצוח ולהקריב את הבן. לכן מתוך אהבה בלבד הוא יכל להתחמק בטענה שזה לא רצון השם האמתי וזה לא נכון לעשות זאת. לכל הפחות הוא יכל לשאול את אלוקים מדוע הוא רוצה שיקריב אותו? אלא שהוא הכניס את מידת היראה, וכאשר יש יראה לא שואלים שאלות.
הרבה שואלים מדוע צריך לעבוד את השם מתוך יראה? למה צריך יראת שמים? למה צריך דינים? למה יש דברים שליליים בעולם? מדוע לא מספיק לאהוב את השם? זה הכי יפה לאהוב את השם מתוך כיף ושמחה, לחזור בתשובה מתוך אהבה בלי דאגות ודברים שליליים. אז למה צריך יראה ופחד? אלא שכעת זה מובן, שכאשר אנו פועלים מתוך אהבה בלבד, אז עבודת השם שלנו לא שלמה.
כולנו אוהבים את הילדים שלנו אהבה עצומה. אבל בכל זאת זה לא אומר שנקשיב להם ונעשה מה שהם אומרים. אם בכל זאת נבחר כן לעשות את כל רצונם, אז זה יהיה אסון גם לנו וגם לחינוך שלהם. כאשר אוהבים מישהו זה לא אומר שכעת צריך לעשות את כל מה שהוא דורש מאיתנו. כי למרות שאהבה זה דבר יפה, זה עדין לא מניע אותנו לפעול. נכון שזה הכי יפה לחזור בתשובה מתוך אהבה, אבל המציאות מוכיחה שכאשר אין יראה, אז לא רוצים כלל לחזור בתשובה, כי רוצים לעשות מה שנוח וחושבים "בשביל מה להתאמץ?”. יכולים לאהוב את השם אבל להשאיר את הדברים "בלב" בלי לעשות שום דבר ובלי להתקדם.
אם זה לא מסתדר כל כך להניח תפילין ביום מסוים, אז אדם שרק אוהב את השם יתברך יאמר לעצמו שזה לא נורא, שהשם יסלח לו ושהכול בסדר. אבל אדם שיש לו יראת שמים יאמר לעצמו שהוא מוכרח להניח תפילין בכל מחיר. לכן גם הרבה אנשים מפנים לעצמם זמן ללימוד תורה וקיום מצוות רק על חשבון הזמן הפנוי. אם אחרי העבודה, הסידורים וכל שאר המטלות נשאר זמן פנוי, אז נקדיש אותו לפעמים לתורה ועבודת השם. כי אנו רואים את העבודה, הסידורים ושאר המטלות כדבר הכרחי ובלתי ניתן לביטול. אנחנו חייבים לעשות אותם בכל מחיר. אבל לגבי לימוד תורה, אם קצת כואב הראש, אם יורד גשם חזק או אם אנחנו עייפים, אז בקלות נוכל לבטל את זה. כי אנחנו לא מרגישים מספיק יראה ואז זה נראה לנו כדבר רשות שאנחנו עושים רק מתוך אהבה, ולא מתוך חובה שמוטלת עלינו.
אדם ירא שמיים תמיד זוכר שהשם הוא זה שקובע ושאנחנו רק העבדים שלו. שהשם הוא המלך ואנחנו מבצעים את פקודותיו בלי לשאול שאלות. שלימוד התורה חשוב לכל הפחות כמו שאר המטלות והחובות שיש לנו בחיים. כל זה יכול להגיע רק מתוך יראת שמים. הבן של המלך שאוהב אותו לא מפחד ממנו כל כך ולכן לפעמים עלול קצת לזלזל בו. אבל מי שיש לו יראה מהמלך יזהר היטב לא לסור מכל מה שהמלך מצווה.
השם יתברך יזכה אותנו להכניס לחיינו את מידת היראה ולעבוד את השם יתברך בשלמות מתוך אהבה ויראה, והכל בשמחה ואמונה שיביאו אותנו לשלמות בעבודת הקודש.
כתיבת תגובה