מדריך למעבר פשוט למערכת הפעלה חינמית
הרבה אנשים נרתעים ממעבר ל[intlink id=”142″ type=”post”]מערכת הפעלה[/intlink] חלופית מהסיבה הפשוטה שכבר כולנו התרגלנו לעבוד עם Windows ולא תמיד יודעים מה יעלה בגורלנו עם מערכת הפעלה אחרת. הרבה אנשים גם אינם יודעים איך להתקין מערכת הפעלה אחרת, ואם נשים לב, אז בחנויות המחשבים השונות אף אחד לא שואל אותנו אם אנחנו באמת רוצים לבחור בחלונות או שאולי במערכת הפעלה אלטרנטיבית למחשב החדש שאנו רוכשים. ישנם גם הרבה סיבות אחרות, אבל בסופו של דבר כולן נובעות מאותו מכנה משותף – אנחנו תקועים בתוך הרגל.
לאלו המבינים במחשבים ישנם הרבה מערכות הפעלה חינמיות לבחור ביניהן. ישנם גם הרבה פורומים שונים שיתנו לנו מענה לכל מיני בעיות שניתקל בהן בהתקנה או בשימוש במערכת ההפעלה החדשה. הבעיה היותר קשה היא לאלו שפחות מבינים במחשבים ואינם יודעים היכן למצוא מידע רלוונטי להתקנה ותפעול של מערכת הפעלה חדשה. המידע הכתוב כאן ינסה לתת קרש קפיצה לכל מי שרוצה להתקדם למערכת הפעלה חלופית בחינם, אבל קצת תקוע בדרך.
ראשית, כדאי לדעת שמערכת ההפעלה החינמית הנפוצה ביותר הינה לינוקס (LINUX). מערכת ההפעלה הזו בעלת רישיון חופשי וכתובה בקוד פתוח, מה שאומר שכל אחד שיש לו מושג בתכנות, יכול לקחת את מערכת ההפעלה הזו ולשנות אותה לפי רצונו. מהסיבה הזו ישנן המון הפצות של לינוקס שגופים שונים בנו ומפיצים אותן. חשוב לדעת שלא כל ההפצות של לינוקס הן חינמיות. ישנם חברות שלקחו את קוד המקור של התוכנה ושידרגו אותו, ועכשיו מפיצים את התוכנה בתשלום. למרות זאת, לא חסרות הפצות חינמיות.
כדאי לציין שדווקא בגלל שהתוכנה כתובה בקוד פתוח, הרבה אנשים מרקע שונה מכל רחבי העולם מנסים לשפר אותה וכל אחד נותן את השיפור הקטן שלו, מה שמביא למערכת הפעלה מצוינת שמתעלה על המתחרות בתשלום, ביניהן אפילו חלונות. מבחינת אבטחה, לינוקס נחשבת למערכת הפעלה מאובטחת ביותר, שבהרבה מקומות הדורשים אבטחה גבוהה, מעדיפים להשתמש בה. השמועות אומרות שאפילו במיקרוסופט – יצרנית חלונות – משתמשים בלינוקס בגלל היתרונות שיש לה. מבחינת וירוסים, כדאי לדעת שהרוב המוחלט של הוירוסים הנמצאים בעולם פועלים על מערכת ההפעלה חלונות ואינם מזיקים לשאר. אם כי יש גם כאלו…
ההפצה הכדאית והמומלצת למשתמש המתחיל היא כנראה האובונטו. (UBUNTU) היא ההפצה המוכרת והנפוצה ביותר, מה שאומר שלא חסר מידע באינטרנט, בעברית או באנגלית, על כל בעיה שאנו עלולים להיתקל בה, אם זה בהתקנה ואם זה בשימוש היום-יומי. ההפצה הזו מאוד נוחה וידידותית. מבחינת השימוש ישנו דימיון רב לחלונות, כך שהמעבר לא יהיה כל כך מסובך. ישנה שורת משימות (למעלה בברירת מחדל – הפוך מחלונות, אבל ניתן לשנות את זה למי שקשה לו), ישנם אייקונים על שולחן העבודה, ישנם החלונות שהתרגלנו לעבוד איתם וישנם עוד הרבה דברים נוספים שאנחנו עדיין לא מכירים, אבל מהר מאוד נגלה שאנחנו לא יכולים בלעדיהם. ההפצה הזו מגיעה ביחד עם שלל תוכנות שימושיות להפעלה יום-יומית. תחליף חינמי לאופיס, תוכנות דואר, אינטרנט, גרפיקה, סאונד, סרטים ופחות או יותר כל מה שנצטרך לשימוש רגיל. אם נרצה להוסיף תוכנות, אין צורך לחפש באינטרנט, פשוט נכנס לתפריט ונבחר להתקין תוכנה חדשה, והמון תוכנות אפשריות מסודרות לפי נושאים יאפשרו לנו להתקין אותן בקליק אחד, וכמובן שמיותר לציין… הכל בחינם.
דבר חשוב שכדאי לדעת מהצד השני לפני שעוברים למערכת הפעלה אחרת, שזה לא חלונות. מבחינת המסמכים, האינטרנט או קבצי מדיה שונים לא יהיה כל שינוי. אבל אם למשל יש לנו איזושהי תוכנה שמאוד חשובה לנו, כדאי לבדוק לפני זה אם היא מתאימה לשימוש בלינוקס משום שזוהי פשוט מערכת הפעלה שונה. לא כל מה שעובד על חלונות עובד על לינוקס וכך גם להיפך. ברוב האתרים המאפשרים הורדות, תמצאו מידע לאיזו מערכת הפעלה ההורדה מיועדת. באובונטו חשבו גם על כך, וכדי שתהיו בטוחים שאתם מעוניינים במערכת ההפעלה הזו, יצרו לכם מערכת הפעלה שלא חייבים להתקין אותה. פשוט צורבים אותה על דיסק, מכניסים לכונן, מאתחלים את המחשב ומערכת ההפעלה שעולה היא אובונטו. אפשר לנסות להשתמש בה ולעשות פעולות שונות, עד שבאמת נחליט שאנחנו רוצים להתקין אותה. אם נרצה, נוכל בכל שלב לאתחל שוב את המחשב ולהוציא את הדיסק, ואז שוב נחזור לWINDOWS ללא כל בעיה. כדאי לזכור שכאשר נעלה את מערכת ההפעלה אובונטו מתוך הדיסק, קרוב לודאי שהיא תעלה באופן איטי וגם לאחר מכן כשנעבוד איתה, היא תהיה קצת איטית. כל זה כמובן משום שאנו מפעילים אותה מכונן התקליטורים. כאשר נבחר להתקין אותה, היא תהיה מהירה הרבה יותר.
לסיום, לכל מי שמעוניין להתקין את מערכת ההפעלה החינמית אובונטו, אבל עדיין לא כל כך הבין איך לעשות זאת, מוזמן להכנס למדריך שהכנו לכם בקישור הבא:
[intlink id=”553″ type=”page”] מדריך להתקנת אובונטו[/intlink]
תיהנו…
רציתי ליידע ולהמליץ על מערכת הפעלה חינמית הדומה שתי טיפות מים לווינדוס XP ונכתבה עבור תוכנות המותאמות לווינדוס.
המערכת ניתנת להתקנה על הכונן הקשיח או להעלאה מכונן דיסקים (LIVE).
להלן הקישור לאתר: https://www.reactos.org/download
בעת ההתקנה ניתן לבחור בין היתר בשפה העברית
שלום זה שוב רוני, שמתי לב שגם שימך רוני, לא התכוונתי חלילה לנסות להתחזות. שמי אהרן ואני מכונה רוני. (לא נכתב עבור פרסום)
זה בסדר, לא חששתי.
זה גם לא גזל, גם חוקי וגם ווינדוס….
http://www.hotam-ovdim.k12.il/
רק שזה לא חינם…